Quantcast
Channel: Santoshas veganblogg
Viewing all 449 articles
Browse latest View live

Klibbrisbollar (friterade, naturligt glutenfria)

$
0
0
Dessa friterade snacksbollar är hyfsat vanliga i delar av Kina och Malaysia. De brukar normalt sett vara rullade i sesamfrön, och kan vara fyllda med söt bönpasta eller lotuspasta. Min allergivänliga version är helt ofyllda och innehåller inga frön alls. Fyra ingredienser, superenkelt att göra men friteringen är lite pysslig innan man får till det och jag misslyckades med de två första omgångarna, som blev lite för mörka. Sedan fick jag till det! Mina barn och min far älskade dessa - jag serverade som en del av Prinskorvens 2-årsbuffe. Om du inte gillar klibbiga saker är detta dock ingenting för dig. Klibbris heter klibbris av en anledning!

KLIBBRISBOLLAR, 20 st
140 g klibbrismjöl (glutinöst rismjöl, finns i asiatiska butiker)
100 g vatten
60 g strösocker
rapsolja till fritering (jag använde en liten kastrull, och det gick nog åt 4-5 dl i alla fall)

Väg upp klibbrismjölet i en skål. Gör en liten grop i mitten och häll ner vattnet. Häll sockret i gropen och rör om så att sockret löser sig. Knåda sedan in mjölet tills du får en fast deg som inte klibbar men som håller ihop. dela i 20 bitar och rulla till små kulor. Hetta upp oljan så att den blir rätt varm (min platta stod på 6½ av 9 på induktionshällen; om du har en vanlig spis - se tips nedan). Lägg ner 3-4 kulor och stäng av värmen. När kulorna flyter upp, sätt på plattan på medelvärme (min stod på 4-5 av 9). Fritera vidare tills bollarna sväller upp och är gyllenbruna; det tar nog 3-4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper och fortsätt med resten av bollarna tills alla är friterade. Servera dagsfärska.

Tips: Jag har ingen fritös, utan friterar i gryta på spis. Dock har jag en induktionshäll. Har du inte det, får du hetta upp oljan, sedan dra bort plattan från värmen och när bollarna flyter upp, sätta tillbaks grytan på plattan igen och fritera vidare.

Tips 2: Om du tål: rulla bollarna i sesamfrön före fritering.

Tips 3: Om du vill göra fyllda bollar - gör en fördjupning i varje kula och lägg i lite bönpasta eller lotuspasta. Knåda igen hålet så att det blir en kula igen. Rulla eventuellt i sesamfrön och fritera enligt ovan. 

Mycket allergivänlig rätt så länge du tål ris och någon typ av olja.

Minibananmuffins med hallonglasyr

$
0
0
Det här receptet kommer i princip från Stora boken om glutenfri bakning av Karolina Tegelaar. Jag har dock gräddat muffinsarna i småbrödsformar och glaserat med en enkel tjock glasyr, som jag sedan toppade med frystorkade hallon. Serverades på Prinskorvens 2-årsbuffe och i synnerhet Lillprins Bus älskade dessa. Men är de små, kan man ta två. Minst!

MINIBANANMUFFINS MED HALLONGLASYR, ca 25 st
knappt 2 dl fullkornsrismjöl
2 msk tapiocastärkelse
1 tsk bakpulver
1 knivsudd xanthangummi
50 g mjölkfritt margarin
1 mosad banan
1 dl strösocker
1 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna. Smält margarinet och mosa ihop med banan, socker och vatten. Tillsätt det i det torra och rör om till en smet. Den ska vara skapligt tjock - tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov. Klicka ut 1 msk i varje småbrödsform. Grädda i 175 grader, ca 10 min eller tills en provsticka kommer ut torr om du trycker ner den i mitten av en muffin. Låt svalna under bakduk innan du glaserar dem.

Dekoration:
Florsocker
Hett vatten
Frystorkade hallon

Blanda florsocker med hett vatten - tror att jag hade ca 3 dl florsocker och max 2 msk vatten, till en blank, tjock glasyr. Fördela den över muffinsarna och tryck ner smulade frystorkade hallon i glasyren. Låt glasyren stelna innan servering.

Dessa muffins är glutenfria, nötfria, fröfria, sojafria (kolla margarin + xanthangummi), veganska. Innehåller ris, tapioca (kan bytas mot klibbris, potatismjöl eller majsstärkelse), majs/potatis (i bakpulvret). Majsfria förutsatt att du använder bakpulver utan majsstärkelse och xanthangummi som är baserat på annat än majs. Jag tror att det går att baka muffinsarna utan xanthangummi, men vätskemängden kan då behöva justeras neråt.

Apelsin- och rosmarinkakor (naturligt glutenfria)

$
0
0
Till Prinskorvens 2-årsbrunch (se separat inlägg om den) bakade jag dessa små naggande goda kex. Ursprungsreceptet kommer förstås från min favoritbakbok, Helt Uden Gluten, men jag har minskat på sockret och uteslutit ägget. Dessutom ändrade jag utbakningssätt, eftersom jag tycker att tillplattade kakor blir bättre (tunnare) än skurna eller kavlade. Kakorna blev jättegoda, och till och med min skeptiska Prinskorv åt två. Satsen är halverad jämfört med originalreceptet.

APELSIN- OCH ROSMARINKAKOR (NATURLIGT GLUTENFRIA), ca 25 st
50 g brunt socker (jag använde kokossocker och brun farin)
40 g quinottomjöl
90 g fullkornsrismjöl
45 g klibbrismjöl
½ tsk bakpulver
en dutt vaniljpulver
skal av ½ apelsin, fint rivet
70 g mjölkfritt margarin
40 g saft av pressad apelsin
1 tsk rosmarin

Blanda alla torra ingredienser. Nyp ihop margarinet med blandningen och tillsätt sedan vätskan. Forma små kulor (ca 25 st) av degen och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut så att varje kula blir ca 2 mm i tjocklek. Grädda i 175 grader med varmluft, ca 10 min. Låt svalna helt och förvara sedan lufttätt eller i frysen.

Dessa kakor är naturligt glutenfria, äggfria, mjölkfria, sojafria (kolla margarinet), nötfria, fröfria, vegan. Ingen kokos eller majs heller, men tål du inte ris, är detta inget recept för dig. Fast det borde gå att byta rismjöl mot t.ex. majsmjöl, durramjöl eller hirsmjöl, och klibbrismjöl mot valfri stärkelse. 

Vebabgryta med svarta bönor

$
0
0
Den här veganska kebabgrytan med svarta bönor går snabbt att laga om man tar några genvägar: vegetariska kebabkryddade strimlor som jag hade i frysen, färdig ärter-majs-paprikablandning, färdig kebabkrydda (från Santa Maria), svarta bönor på burk och för att barnen inte ska protestera - tomatpuré istället för krossade tomater. Mina stora ungar gillar inte bitar av tomat i mat. Barnen var som vanligt skeptiska innan de hade smakat. Sedan slank grytan ner med skaplig aptit. Den ena pillade bort bönorna, den andra ärtorna och båda tyckte bäst om seitanstrimlorna jag använde som "kött". I det här fallet hade jag i frysen sedan jag köpt ett storpack från Seitanfoods när det var extrapris på grund av kort datum i min lokala butik, men det går förmodligen bra med vilken sort som helst. Om du inte har färdigkryddat är det bara att använda mer kebabkrydda och salt.

VEBABGRYTA MED SVARTA BÖNOR, 4-6 port
1 liten gul lök, finhackad
1 finhackad vitlöksklyfta
1 rejäl morot i slantar (jag använde en "räffelkniv" för skojs skull)
150 g veganskt kebabkött (jag använde seitan)
1 tetra svarta bönor (motsvarar ungefär 2 dl kokt mängd om du kokar själv)
1 msk paprikapulver
½-1 msk kebabkrydda (mer om du använder naturellt veggokött)
2 msk tomatpuré
vatten till lagom konsistens, kanske 3 dl
2 dl ärter-majs-paprika-blandning
salt efter behag
rapsolja till stekning

Fräs lök och vitlök i ganska mycket rapsolja tills löken är genomskinlig. Tillsätt morotsslantarna och stek i några minuter till. Blanda ner kebabstrimlorna och stek vidare tills de börjar få lite färg (tina gärna frysta strimlor först). Krydda med paprikapulver, kebabkrydda och tomatpuré. Häll i vattnet och rör om. Tillsätt svarta bönor. Låt det hela puttra ihop sig i 10-15 min. Blanda ner ärter-majs-paprika-blandningen och sjud i kanske 5 minuter till. Späd med mer vatten om det blir för tjockt, eller red av med lite mjöl + vatten (eller ha i mer tomatpuré) om det blir för tunt. Smaka av med salt. Klart att servera - helst med ris eller annat gryn (t.ex. quinoa, bulgur, hirs, teff, durra...).

Den här grytan är sojafri, nötfri, äggfri, mjölkfri, vegansk men just i denna tappning innehåller den gluten. Du kan använda sojabaserat kebabkött för glutenfri variant - men då blir den inte sojafri:-/. Innehåller baljväxter (ärter, bönor). Svarta bönor kan såklart bytas mot andra bönor, och tål du inte ärter kan du använda enbart majs istället för den frysta blandningen med ärter.

Glutenfria pretzels

$
0
0
När jag behöver koppla bort tankarna är det bästa antingen att träna, eller att greja med något nytt experiment i köket. Pretzels har jag aldrig gjort förut, så det fick bli projektet när jag hade ont i halsen och huvudet var fullt av jobb (fast det var helg). I en del recept jag kollade på, skulle man koka pretzlarna i kaustiksoda (en stark bas) iklädd skyddsglasögon och skyddshandskar. Det tyckte jag lät lite väl äventyrligt, och valde istället en variant där man använder bikarbonat (också alkaliskt, men inte alls lika starkt). Jag hade tyvärr inget grovt salt eller flingsalt - pretzlarna hade blivit ännu bättre med. Hårt krispigt skal med mjukt inre - tillsätt gärna salt i degen för ett saltare snacks. Receptet är modifierat härifrån.

GLUTENFRIA PRETZELS, 12 st
225 g fullkornsrismjöl
100 g fullkornsmajsmjöl
40 g pumpafröprotein (byt mot mer majs/rismjöl om du inte vill baka med proteinpulver, eller mot quinottomjöl)
45 g glutinöst rismjöl (klibbrismjöl)
40 g tapiocastärkelse
15 g kokossocker
4 g fiberhusk (1 tsk)
3 g xanthangummi (1 tsk)
2 krm bakpulver (ca 2 g)
salt (1 tsk enligt receptet)
10 g jäst
360 g vatten 
Till garnering: grovt salt

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och knåda ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i ett par timmar. Knåda ihop den och dela i 12 bitar. Rulla ut varje del till en fingertjock längd. Lägg längden som ett U, sno ihop ändarna två gånger,, och vik ner dem så att det blir en kringla med en extra vridning i mitten. Fäst dem ordentligt. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och täck med bakduk. Låt jäsa 10-15 min. Koka upp:

1 liter vatten
1 msk bikarbonat
½ msk kokossocker

Lägg ner en kringla i taget, och låt den koka i 5-10 sekunder (5 sekunder om den flyter från början, annars lite längre tills den flyter upp). Lägg på plåt. Strö över grovt salt (det hade jag tyvärr inte, så jag fick ta vanligt istället). Grädda i 220 grader, 20-25 min. Låt svalna på galler under bakduk. Pretzlarna är allra godast samma dag de bakas, men kan frysas.

Dessa pretzels är naturligt glutenfria, äggfria, mjölkfria, sojafria, vegan. Mjölerna kan troligtvis bytas ut mot andra sorter, och klibbrismjöl + stärkelse kan bytas mot annan stärkelse vid allergi mot de sorter jag har använt. Bakpulver innehåller oftast potatisstärkelse, så uteslut eller ersätt med en knivsudd bikarbonat vid potatisallergi. 

Sweet chiliwokad paprika och morot

$
0
0
Kinesisk vardagsmat på enkelt sätt! Denna rätt slänger du lätt ihop en stressig vardagskväll medan riset kokar. Servera sedan woken tillsammans med salta jordnötter eller skivad marinerad tofu (rå eller stekt). Har du mer tid, kan du istället göra en smaskig jordnötssås, t.ex. enligt receptet här eller här - eller genom att fräsa ½ msk finhackad ingefära och 1 finhackad vitlöksklyfta i 2 msk kokosolja, rör ner 1-2 msk currypulver (färdigköpt eller hemblandat, jag brukar använda ungefär hälften av varje) och fräs lite till. Blanda ner 1½ dl osötat jordnötssmör eller 200 g mixade jordnötter, 1 tsk socker, 1 tsk risvinäger, 1 tsk soja, några stänk rostad sesamolja och vatten till lagom konsistens. Värm samman på svag värme i 5 min. Smaklig måltid!

SWEET CHILIWOKAD PAPRIKA OCH MOROT
5 tunna skivor färsk ingefära
3 paprikor, gärna av olika färg, urkärnade, skurna i bitar
2 morötter i slantar (jag har nyss köpt en räffeltandad kniv som jag testade för första gången när jag gjorde denna rätt - räfflorna gör att såsen fastnar bättre och det blir lite roligare att tugga)
1 äpple, urkärnat och skuret i tunna klyftor
en skvätt vatten
½ dl sweet chilisås eller mer beroende på vilken sort du använder (den jag har är rätt stark)
2 msk rapsolja
1 krm salt

Förbered grönsakerna och äpplet. Hetta upp oljan i en wok. Fräs ingefäran i några sekunder. Tillsätt morötterna och woka på medelvärme i kanske 3-5 minuter. Tillsätt paprikan och woka vidare i 2-3 minuter. Häll på en skvätt vatten och rör runt. Blanda ner sweet chilisås och äpple och låt det hela puttra ihop sig någon minut. Smaka av med salt. Klart att servera!

Den här rätten är tillräckligt allergivänlig för att hela vår familj ska kunna äta den. Glutenfri, mjölkfri, äggfri, nötfri, fröfri, vegan. Dock är det ganska vanligt att vara känslig mot äpple (de som tål upphettat äpple kan reagera på den här rätten eftersom äpplet fortfarande är knaprigt halvrått), paprika och även innehållet i sweet chilisåsen kan ställa till det. Läs på förpackningen! Egen sweet chilisås borde gå hyfsat enkelt att göra av socker, chili, ättika/vinäger, valfri stärkelse och vatten som får puttra ihop en liten stund. 

Brända frön (istället för brända mandlar)

$
0
0
Vad gör man om man älskar brända mandlar, men den lilla allergikern som fortfarande ammar inte tål det? Då provar man samma recept men med frön istället. Snabbt och enkelt gick det, och gott blev det. Testa gärna! Jag använde solrosfrön och pumpafrön som jag först rostade i ugnen (den var ändå på) innan jag kokade dem i koncentrerad sockerlösning tills sockret kristalliserats.

BRÄNDA FRÖN (ISTÄLLET FÖR BRÄNDA MANDLAR)
150 g blandade frön (solros och pumpa), eller välj bara en sort
3/4 dl socker
2 msk vatten
2 krm vaniljpulver
en liten dutt malen äkta kanel

Rosta fröna lätt i ugnen, 200 grader, ca 10 min, eller i en torr stekpanna. Rör om någon gång då och då så att fröna blir jämnt rostade. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Tillsätt fröna, vaniljpulver och lite kanel och rör runt. Låt det hela puttra tills sockret har kristalliserats. Häll upp i skål eller på bakplåtspapper för att svalna innan servering.

Nötfritt, glutenfritt, sojafritt, baljväxtfritt, spannmålsfritt o.s.v. men innehåller såklart nötter. Och socker. Hoppa över kryddorna om du inte tål. Jag älskar dock kombinationen kanel och vanilj och använder det gärna i allt möjligt.

(Gammel)Mormor Vavvas banankaka - glutenfri

$
0
0
Jag har redan publicerat ett recept på min mormors banankaka här på bloggen, ett familjerecept, som är lite annorlunda jämfört med andra banankakor jag har hittat, och som ofta innehåller en rad kryddor. Denna är hyfsat ren och ursprungsreceptet innehåller bara ett ägg. Passar perfekt när man har bananer som håller på att bli bruna. Dessutom smakar kakan inte särskilt mycket banan, vilket är en stor fördel om man, liksom jag, inte gillar mogna bananer alls. Här är ett allergivänligt recept som uppskattades av alla i vår familj, med marginellt mindre socker än grundreceptet. Till och med storbarnen, som inte gillar Viggoanska grejer lika mycket som de mindre allergivänliga alternativen.

(GAMMEL)MORMOR VAVVAS BANANKAKA - GLUTENFRI
150 g naturligt glutenfria mjöl (jag använde 75 g fullkornsrismjöl, 45 g fullkornsmajsmjöl, 15 g solrosfröproteinmjöl, 15 g klibbrismjöl)
100 g brun farin (fuktiga varianten)
1 tsk (3 g) fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver (alltså malen vanilj, inte vaniljsocker)
½ tsk bikarbonat
200 g (3 små skalade) mosade bananer
40 g (2½ msk) olja
120 g vatten

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt bananer, vatten och olja och rör samman till en smet. Häll den i en smord och bröad (med glutenfritt mjöl/polenta/pofiber) form, ca 1 liter. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, 40 minuter. Låt svalna under bakduk.

För extra lyxig version: Glasera kakan med florsockerglasyr, gärna smaksatt med rivet citronskal om du tål det.

Så länge man tål bananer är den här kakan enkel att allergianpassa. Som jag bakade den är den nötfri, glutenfri, vetefri, sojafri, äggfri, mjölkfri, vegansk. Innehåller potatis i bakpulvret - tål man inte det kan man öka mängden bikarbonat till 1 tsk och utesluta bakpulvret. Anpassa mjölblandningen efter allergier och tänk på vad du bröar formen med.

Raw vaniljkola - nötfria mumsbollar

$
0
0
Dagen före julafton hade barnen tråååååkigt. Jag satte Lillprins Bus på att göra dadelchokladbollar, vilket han i princip klarar av själv med lite handledning och handkraft när dadlarna ska mosas. Prinskorven ville diska, hans favoritsysselsättning, och själv passade jag på att mixa lite bollar. Så goda blev de! Och så få ingredienser, som alla fungerar för min lilla multiallergiker. Något kletiga dock så nästa gång får jag ha i lite mer solrosfrön. Det är ju länge sedan det var jul nu, men jag hade så många andra recept jag ville publicera, och detta godis är ju gott året runt!

RAW VANILJKOLA - NÖTFRIA MUMSBOLLAR, 1 liten sats
½ dl solrosfrön, mixade till fint mjöl
3 urkärnade färska dadlar
1 liten dutt vaniljpulver

Mixa solrosfröna till fint mjöl. Tillsätt dadlar och vaniljpulver och mixa vidare tills det blir som en deg. Rulla små bollar och lägg åtskilda. Kyl eller mumsa direkt! Försvinnande gott!

Dessa rawbollar är nötfria, glutenfria, sojafria, baljväxtfria, glutenfria, spannmålsfria m.m. De innehåller solrosfrön - kan bytas mot andra frön vid solrosfröallergi (gärna melonfrön, de är också väldigt milda i smaken). Om du tål mandel och kakao är annars det här receptet supergott!

Tormatris(otto) på fuskvis

$
0
0
Jag gillar tomatris (eller tomatrisotto) men tycker ofta att riset blir hårt och inte riktigt genomkokt. Jag tror att det är syran i tomaterna som påverkar riskornens förmåga att ta upp vatten och gör att koktiden förlängs. Hur som helst testade jag att tillsätta tomat först när riset var NÄSTAN färdigkokt. Lyckat! Plötsligt fick jag mjukt ris som fortfarande hade lite tuggig kärna kvar och där riskornen dessutom behöll formen bra. Viktigt dock att välja rätt sorts ris: jag använde Carnaroli - bästa risottoriset, enligt mig. Med jasminris eller basmatiris blir det bara geggigt, parboiled rice blir hårt, grötris smakar gröt. Möjligen kan det fungera med avorio- eller arborioris, men det har jag inte testat. Variera med att ta bort eller tillsätta fler sorters grönsaker utöver lök och vitlök. Fusket i den här versionen består i att man inte späder och rör om i risotton ideligen, utan bara 2-3 gånger. Blir gott ändå!

TOMATRIS(OTTO) PÅ FUSKVIS
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
eventuellt fler sorters grönsaker (på bilden hade jag i 1 grovriven morot, 50 g strimlad svartkål, förvällda kantareller från frysen - kanske 100 g fryst mängd - som jag tinade)
3 dl Carnaroliris
½ dl vitt matlagningsvin
hett vatten - skulle tippa på att det gick åt ca 8 dl
eventuellt buljongtärning eller fond (grönsaks- eller svamp-)
1 tetra krossade tomater (380 g)
svartpeppar
salt (om du inte använder buljong)
färska örter (jag gillar timjan och persilja)
eventuellt rapsolja till stekning

Fräs lök och vitlök (och svamp, morot och svartkål) försiktigt (med eller utan olja) tills löken har mjuknat men inte fått färg. Tillsätt riset och rör om. Häll i matlagningsvin och vatten så att riset täcks. Låt sjuda upp och ställ sedan att svälla på låg värme under lock. Efter ca 5 minuter lyfter du på locket, rör om och tillsätter mer vatten så att riset återigen täcks. Upprepa ytterligare en gång (d.v.s. när riset har kokat i 10 min). Efter ytterligare 5 minuter tillsätts tomatkrosset, hackade färska örter (eller använd torkade, tillsätt då tidigare under tillagningen). Rör om, stäng av värmen och låt det hela stå i 5 minuter. Späd med mer vatten om du tycker att risotton är för tjock. Smaka av med salt och peppar. Klart att servera! Antingen som ensamrätt eller som tillbehör.

Hyfsat allergivänlig rätt som är mjölkfri, äggfri, spannmålsfri, glutenfri, sojafri, vegan förutsatt att man väljer ett veganvänligt vin. Om du använder buljong - kolla innehållet vid allergier! Vinet kan hoppas över om man inte tål det (t.ex. om man är känslig mot sulfit). Rätten innehåller ris - svårt att byta ut med samma resultat, så ingen bra rätt för risallergiker. Kan möjligen funka med mathavre (då blir det inte glutenfritt) eller quinoa, men det blir en helt annan rätt.

Glutenfria citronsnittar sötade med dadlar

$
0
0
Ibland när jag håller på att bli sjuk får jag ett GALET sug efter vissa livsmedel. När jag hade lunginflammation och tiden strax efter var det jalapeno och fefferoni som gällde. Och när jag senast hade ont i halsen ville jag ha citron. Helst citronglasyr. I mängder. Men florsockerglasyr smaksatt med citron hör knappast till det mest hälsobringande man kan sätta i sig, så istället bakade jag de här små godingarna. Eftersom kakorna inte innehåller något vanligt socker blir de lite mjukare än vanliga snittar. Men himla goda ändå! Godkändes även av barnen. [Och vill man göra dem onyttigare, kan man alltid glasera med lite - eller mycket - citronglasyr]. Receptet är enkelt, för det är antingen 5, 25 eller 50 g av varje ingrediens (plus citron), utom av dadlar - där det är lite mer - motsvarande 5 stora färska.

GLUTENFRIA CITRONSNITTAR SÖTADE MED DADLAR, ca 25 st
60 g / 5 saftiga färska dadlar, urkärnad mängd. Pilla helst bort skalet också. Det går lättast om du sköljer dadlarna medan du skalar dem.
50 g / 1/2 dl vatten
finrivet skal av 1 citron (ekologisk)
50 g fullkornsrismjöl
50 g fullkornsmajsmjöl
25 g glutinöst rismjöl (klibbrismjöl)
25 g tapiocastärkelse
25 g solrosfröproteinmjöl (eller mer av någon annan mjölsort)
5 g / 2 tsk vaniljsocker
5 g / drygt 1 tsk bakpulver
50 g mjölkfritt margarin

Mixa dadlar, vatten och citronskal till en puré. Blanda ihop alla torra ingredienser. Finfördela margarinet i mjölblandningen; det går enklast med hjälp av fingrarna. Rör ner dadelpurén och blanda samman till en deg. Eventuellt kan lite mer vatten behövas; degen ska vara fast men inte spricka när du hanterar den. Rulla ut till längder och platta till dem så att de blir ca 5 mm tjocka. Grädda i 175 grader, ca 15 min eller tills de har blivit lite bruna i kanterna. Skär i sneda skivor och låt svalna.

Dessa kakor är mjölkfria, äggfria, sojafria (kolla margarinet), naturligt glutenfria, vegan. Går att anpassa skapligt till olika allergier - mjölblandningen kan varieras med andra sorter (ska vara 175 g totalt, varav ca 50 g stärkelserika sorter), vaniljsocker kan ersättas av 1 krm vaniljpulver eller vaniljarom om du inte tål potatisstärkelse (som vanligt vaniljsocker innehåller), och istället för bakpulver kan man ta ½ tsk bikarbonat (som inte innehåller majs- eller potatisstärkelse). Vår Prinskorv tål inte kokos, och det enda kokosfria mjölkfria margarin vi har hittat, är Floras växtbaserade eller blå. Jag föredrar den blå och det är således den sort jag har använt till detta recept.

Ostig solrosbolognese (allergivänlig, glutenfri, sojafri, nötfri, vegansk)

$
0
0
Det är inte ofta jag hittar recept på hyfsat proteinrika rätter, som går att använda i stort sett rakt av och som passar alla i familjen. Men i Vego nr 2 (2020) fanns faktiskt flera, som med få modifikationer fungerar för alla här. Som bekant är jag värdelös på att slaviskt följa recept annat än när jag bakar glutenfritt, så jag har satt min egen prägel på "Cheeseburgerpastan" jag utgick från i det här fallet. Blev sås istället. God! Jättegod! Tyckte i alla fall vi vuxna. Barnen var i vanlig ordning skeptiska...

OSTIG SOLROSBOLOGNESE, 4-6 portioner
4 dl solrosfrön
4 soltorkade tomater (torra varianten, inte oljemarinerad)
½ dl näringsjästflingor (B-jäst)
1 tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
3 msk rapsolja (jag använde en blandning av kallpressad och varmpressad)
3 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
6 dl vatten
1 msk lökpulver
½ tsk rostad vitlöksolja
½ msk torkad oregano
1 tsk balsamvinäger
½ tsk svartpeppar
½ tsk chiliflingor
salt efter behag

Mixa frön, soltorkade tomater, näringsjäst, 1 tsk lökpulver och vitlökspulver till ett grovt kross (jag kör pulsmixning i Vitamixen, funkar OK). Hetta upp oljan och fräs fröfärsen i någon minut. Tillsätt tomatpurén och fräs vidare i någon minut till. Blanda sedan ner övriga ingredienser och låt alltsammans puttra ihop till en lagom tjock sås på ganska svag värme. Späd med mer vatten om du vill ha den tunnare och koka längre om du vill ha den tjockare. Rör om då och då (ungefär var femte minut åtminstone) så att såsen inte kokar fast. Smaka av och servera med valfri pasta. Här blev det vanlig spagetti för de mindre allergiska och fullkornsrisskruvar för övriga. Pizzasallad därtill. Mums!

Den här rätten är nötfri, sojafri, glutenfri, spannmålsfri, baljväxtfri, mjölkfri, äggfri, vegansk. Byt ut solrosfrön mot andra frön om du inte tål solros, eller mot nötter om du tål det bättre. Kryddorna kan bytas mot andra valfria kryddor. Välj pasta efter vad som tåls.

Potatismosplättar utan ägg och mjölk

$
0
0
Vad kan man göra på överblivet potatismos? Favoriter hos oss är fuskgratäng eller fejkskinkgratäng om man mot förmodan har någon veggoskinka till övers (samma princip som fuskgratängen, men med skivad veggoskinka i mitten, ananasskivor runt och svampstuvning ovanpå) eller shepherds pie. Men om man är ute efter något snabblagat eller inte har någon ugn, kan man testa att göra potatismosplättar. Det blir som en blandning av potatisbullar och plättar, och till skillnad från rårakor blir de släta i konsistensen (och inte bruna av att potatisen reagerar med luftens syre). Jag måttade tyvärr inte när jag gjorde det här receptet, så det är väldigt ungefärliga angivelser av volymer. Serverades med lingonsylt. Gott, tyckte Lillprins Bus.

POTATISMOSPLÄTTAR UTAN ÄGG OCH MJÖLK
3-4 dl överblivet potatismos (kokt potatis, mjölkfritt margarin, havremjölk, salt, vitpeppar)
2 dl vetemjöl
4-6 dl havremjölk (det ska bli en tjock smet, nästan som våffelsmet brukar vara)
mjölkfritt margarin till stekning

Vispa ihop alla ingredienser till en tjock smet. Den ska vara tjockare än vanlig pannkakssmet, men tunnare än sockerkakssmet. Tänk våffelsmet så blir det ganska rätt. När du häller smeten i stekpannan ska den flyta ut LITE, men bara lite. Stek stora plättar i stekpanna i mjölkfritt margarin; ungefär ½ msk margarin per omgång, medelvärme ett par minuter per sida. Det är dags att vända plättarna när ovansidan stelnar - vänder du för tidigt eller har för svag värme blir det bara kladd. På min induktionsspis steker jag på värmeläge 6-7 (beroende på vilken av mina två stekpannor jag använder). Stek lite kortare tid på den sidan som var överst först.

Innehåller gluten/vete/havre, men är mjölkfria, sojafria, äggfria, vegan i den variant jag har gjort dem.

Röd currygryta med två sorters soja/tofu

$
0
0
Den här grytan lagade jag när vi hade besök och jag samtidigt ville rensa lite i kylskåpet. Därav tillsatsen av den picklade rödlöken, som hade blivit över från en burgarmiddag dagen innan. Om du inte har färdig sådan i kylen är det enkelt att göra: bara rör ihop socker med någon syra (ättiksprit eller pressad lime, ungefär samma volym av båda) och blanda med tunt skivad rödlök. Låt dra i någon halvtimme. Torkade tofustänger (fu chok) hittar du i asiatiska butiker, och finns det inte, kan du istället använda mer sojabitar eller vanlig tofu.

RÖD CURRYGRYTA MED TVÅ SORTERS SOJA/TOFU
100 g torkade tofustänger, blötlägg i hett vatten och skär sedan i bitar
200 g torkade sojabitar, blötlägg i hett vatten i någon halvtimme, sedan urkramade
1 sötpotatis i fina tärningar
1 palsternacka i slantar
blomkålsblast, strimlad
1 zucchini i halvmånebitar
1 finhackad klyfta vitlök
olja till stekning
2½ dl kokosmjölk
vatten efter behag
2 msk röd currypasta (jag använder Santa Marias)
1 msk soja
1 tsk spiskummin
½ tsk koriander, kanel. kardemumma, kryddnejlika
ca ½ picklad rödlök + 1 msk av spadet
pressad citron (1 liten)
en gnutta socker

Fräs sojaproteinbitarna till de får lite färg. Tillsätt sötpotatis och palsternacka och fräs vidare i några minuter. Tillsätt vitlök, blomkålsblast och zucchini och fräs i några minuter till. Rör ner currypastan, kryddorna samt kokosmjölken och vatten till lagom såsighet. Låt det hela puttra till palsternacka och sötpotatis har mjuknat. Rör ner picklad rödlök och smaka sedan av med soja, pressad citron och socker. Servera med ris/nudlar och rostade saltade jordnötter om du tål det.

Den här rätten är glutenfri, nötfri, mjölkfri, äggfri och vegansk. Innehåller soja (sojabitar och tofustänger) men det går lätt att byta ut mot mer grönsaker, rotfrukter eller baljväxter som man tål. Kolla innehållet i currypastan. Vissa sorter innehåller räkpasta - inte veganskt - och inte heller särskilt allergivänligt...

Lite nyttigare skalchips - minskat matsvinn

$
0
0
Det här receptet är så himla enkelt och smart. Visserligen blir det lite mindre mat till maskarna eller biogas till bussarna, men i min värld är det bättre att förädla maten i vår egen kropp än att göra drivmedel eller jord av den. Rotfrukterna kan varieras efter behag. Se bara till att använda vältvättade sådana, för jord i magen mår människan inte bra av. Favorit hos oss är palsternacka, men oftast blir det nog potatis. Lite beskt i första tuggan men med rätt kryddning döljer man även det.

LITE NYTTIGARE SKALCHIPS
Rotfrukts- och potatisskal (överblivna) - helst tunnskalat och gärna en blandning av flera sorter. Skrubba rent från smuts innan du skalar!
Raps- eller olivolja av god kvalitet
Salt
Valfria kryddor - jag gillar lökpulver och franska örtkryddor

Blanda skalen med en skvätt olja samt kryddor. Fördela på bakplåtspappersklädd plåt och kör i ugnen, 200 grader med varmluft, till skalen har fått lite färg och är torra. Hur lång tid det tar beror på hur tjocka skalen är och hur mycket du har lagt på plåten. Stäng gärna av värmen mot slutet och låt skalen eftertorka med ugnsluckan på glänt. Låt kallna helt om du vill förvara - torrt och svalt.

Allergivänligt! Välj rotfrukter, olja och kryddor beroende på vad du tål. Går även utmärkt att göra chips av kål om rotfrukter inte funkar.

Currydoftande ugnsbakade grönsaker

$
0
0
Den här rätten blev så god att jag har gjort den inte mindre än tre gånger på kort tid. Jag lagar väldigt ofta grönsaker i ugnen (eftersom jag bakar bröd två-tre gånger i veckan och då vill utnyttja ugnsvärmen för att spara energi), men det som skiljer denna ugnsrätt från de jag tidigare har lagat, är att grönsakerna är tunnskivade. I synnerhet moroten blev jättegod på det här viset. Grönsakerna ska ligga trångt, så att det inte blir torrt, utan istället fullt av smak. Välj dina favoritkryddor - de jag anger nedan är bara ett förslag. Även grönsakerna kan bytas ut mot andra efter säsong.

CURRYDOFTANDE UGNSBAKADE GRÖNSAKER
100 g rotselleri i bitar
2 rejäla morötter i tunna slantar
1 rödlök i fina skivor
2 hackade vitlöksklyftor
400 g blomkål i buketter (använd även blasten)
2 plommontomater i klyftor
1 tsk currypulver (Urtekram har ett utan bockhornsklöver!)
malen kanel, kardemumma, nejlika, spiskummin, koriander, lökpulver, kalonji (nigella seeds) efter behag, ca ½-1 msk totalt
½ butternutpumpa i centimeterstora tärningar

I en ugnsfast form, blanda alla grönsakerna utom butternutpumpa med alla kryddorna. Lägg butternutpumpan på toppen. Grädda i ugnen, 40-60 min, 175-200 grader med varmluft (ställ in formen när du sätter på ugnen så att du utnyttjar ugnsvärmen, och stäng av ugnen en stund innan grönsakerna är klara, så utnyttjar du även eftervärmen). Servera som tillbehör eller ensamrätt med bröd. Mums!

Receptet är väldigt allergivänligt, så länge man väljer grönsaker och kryddor efter vad man tål.  

Naturligt glutenfria tunna pannkakor

$
0
0
Har ni läst "Hjälpa till, sa Pulvret" av Inger och Lasse Sandberg? Det har jag. Måååånga gånger. Boken handlar om morfar, som ska göra pannkakor samtidigt som han passar barnbarnet Pulvret. Pulvret vill hjälpa till, och allt går snett, varpå morfar skriker nej, nej, NEJ, upprepade gånger. Mycket roligt, tycker min egen Prinskorv, och med Pulvret i åtanke, presenterade jag pannkakskonceptet för honom. Det gick hem, fast han annars är ytterst skeptisk mot mjölmat (inklusive bröd). Bäst är att äta pannkakorna vid spisen medan jag steker dem. Helst med hemgjort äppelmos eller möjligen med jordgubbssylt. Och det är "Doddo" som ska vispa och mäta mjöl. Inte mamma!

NATURLIGT GLUTENFRIA TUNNA PANNKAKOR, 4 små
½ dl fullkornsrismjöl
½ dl fullkornsmajsmjöl
½ dl tapiocastärkelse
2 msk klibbrismjöl (glutinous rice flour)
1 msk solrosfröproteinpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 knivsudd xanthangummi
rismjölk eller vatten till lagom konsistens (kanske 2 dl)
rapsolja till stekning

Blanda alla torra ingredienser (du kan byta ut mjölsorterna och solrosfröproteinet mot andra mjölsorter). Vispa ner rismjölken och blanda till en slät smet. Låt den svälla i 5-10 min; den ska vara ungefär som vanlig pannkakssmet i konsistensen (flyta ut litegrann, men den får inte vara rinnig). Om den är för lös kan du dutta i lite mer xanthangummi eller mer mjöl, är den för tjock (mer som våffelsmet) får du hälla i mer vätska. Hetta upp en stekpanna (nonstick) på medelvärme. Häll i någon tesked rapsolja och sedan ca ½ dl pannkakssmet. Bred ut den till en liten pannkaka. När ovansidan har stelnat är det dags att vända den och steka andra sidan. I min stekpanna från Jamie Oliver brukar jag steka på värmenivå 5½-6 av 9, 2-3 min på första sidan och 1-2 min på den andra. Om jag använder en billigare lättare stekpanna, måste värmen vara på 6½-7 för att få liknande resultat. Lägg upp på fat och fortsätt steka resten av pannkakorna. Smeten fungerar även bra till plättar. Servera med sylt, färsk frukt eller bär.

Pannkakorna är glutenfria, äggfria, mjölkfria, sojafria, nötfria, vegan. Om du inte tål någon av mjölsorterna eller solrosfröprotein går det utmärkt att byta mot andra sorter (klibbris + tapioca byts mot annan stärkelse, mjöl + solrosfröprotein mot andra mjölsorter). Bakpulver innehåller ofta potatis- eller majsstärkelse - går bra att helt utesluta men pannkakorna blir lite mer kompakta. Vaniljsocker brukar också innehålla stärkelse men kan bytas mot vaniljpulver eller vaniljarom, vanligt socker eller uteslut helt.

Naturligt glutenfria våfflor

$
0
0
Nu har familjens köksmaskinpark utökats med ytterligare ett våffeljärn. Prinskorven vill ju ÅSSÅ ha våfflor när pappan och brorsorna får! Alla som har försökt göra rent ett våffeljärn tidigare vet att det är omöjligt att diska, så att göra glutenfria spannmålsfria kokosfria våfflor i samma järn som de vanliga är uteslutet. Således blev det ett våffeljärn till. Och Prinskorven kunde få samma som de andra. Jag googlade lite på recept men skapade sedan mitt eget. Gott! Tyvärr hann jag inte fotografera våfflorna, så bild får komma senare.

NATURLIGT GLUTENFRIA VÅFFLOR, 6-7 tunna
220 g naturligt glutenfritt mjöl (jag använde en blandning av fullkornsrismjöl, fullkornsmajsmjöl, klibbrismjöl och majsstärkelse)
1 tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver om du inte tål potatisstärkelse)
1 tsk bakpulver (kan uteslutas)
½ tsk fiberhusk
290 g kolsyrat vatten
30 g kallpressad rapsolja

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt kolsyrat vatten och rör om till en slät smet. Rör ner rapsoljan och låt smeten svälla i minst 5 min. Grädda i våffeljärn, medelstark värme (på steg 4 av 5), lite längre än vad våffeljärnet tycker, så att våfflorna blir lite knapriga. Servera som de är eller med sylt eller äppelmos.

Våfflorna är mjölkfria, äggfria, sojafria, naturligt glutenfria, nötfria, vegan. Variera mjölblandningen efter behag. Ju mer stärkelse, desto frasigare våfflor. Det borde gå fint att ersätta fiberhusk med en knivsudd xanthangummi eller utesluta stabiliseringsmedel helt, men minska i så fall mängden vätska också.

Naturligt glutenfria morotsmandelbullar utan mandel (naturligt sötade)

$
0
0
Här kommer ett recept på glutenfria mandelbullar utan mandel, socker och smör. Fyllningen får sin sötma av dadlar, mandelsmak av bittermandelarom och saftighet av finriven morot. Blev över förväntan gott! Ursprungsreceptet är (självklart) från min favoritbakbok när det gäller glutenfritt, men lite ändrat då jag och Prinskorven inte tål havre (jag får ont i magen, han är allergisk och får hösnuva). Och fyllningen har jag hittat på själv:-).

NATURLIGT GLUTENFRIA MOROTSMANDELBULLAR UTAN MANDEL, 25 st
200 g fullkornsrismjöl
100 g fullkornsmajsmjöl
75 g quinottomjöl (trefärgad quinoa mixat till mjöl)
25 g solrosfröproteinpulver
20 g fiberhusk
2 tsk stött kardemumma
1 tsk vaniljpulver
10 g jäst
6 dl (600 g) vatten

Blanda alla torra ingredienser med jästen. Tillsätt vattnet och rör ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i 1-2 timmar eller mer, beroende på hur bråttom du har. Gör fyllningen under tiden genom att mixa ihop:

8 st skalade, urkärnade färska dadlar (skala under vatten, så går det lättare)
½-1 dl vatten beroende på hur saftiga morötter du använder
½ tsk vaniljpulver
½ tsk bittermandelarom
75-100 g finriven morot

Kavla sedan ut degen till en rektangel, ca 20 x 40 cm (mjöla bakbordet och kaveln lite lätt om du tycker att det fastnar; jag brukar försöka att strunta i att mjöla för att undvika torra bakverk). Bred morotsfyllningen över och rulla ihop från långsidan. Skär i bitar och ställ på högkant på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs ca 20 min om du har tid, eller grädda direkt i 175 grader varm ugn i 30-35 min. Låt svalna under bakduk.

Receptet är naturligt glutenfritt, vetefritt, sojafritt, nötfritt, äggfritt, mjölkfritt, veganskt. Mjölerna kan bytas mot andra mjölsorter om det är någon du inte tål, och istället för solrosfröprotein kan du ta mer mjöl. Tål du inte morot borde det fungera att använda t.ex. sötpotatis i fyllningen, eller gör en fuskmandelmassa av solrosfrön, melonfrön eller pumpafrön, dadlar och bittermandelarom. 


Någon sorts veganbowl med väldigt god sås

$
0
0
Bowlkonceptet fungerar väldigt bra i en barnfamilj, där smakpreferenserna varierar och så även allergierna. Det är ett bra sätt att få barnen att prova nya grönsaker dessutom. Mina två stora gillar broccoli, vilket den lilla inte alls vill ha. Han äter just nu nästan bara blomkål. Ett tag var paprika det enda som gick hem, och dessförinnan hade vi en period med tomater. Bowls är dessutom ett bra sätt att ta tillvara på små slattar och rester, och även om det tar lite tid att lägga upp allt i olika skålar (samt att plocka bort allt efter avklarad måltid), är det inte svårare eller jobbigare än att servera tortillas. Det är snarare enklare, eftersom man slipper spillet som uppstår när alla packar sin tortilla med mer än vad den rymmer... Hur som helst kommer här ett bowlexempel, med en himla god sås, enligt de familjemedlemmar som kunde äta den.

NÅGON SORTS VEGANBOWL MED VÄLDIGT GOD SÅS
  • Kokt ris (vi gillar jasminris bäst)
  • Curryrostad blomkål (bryt blomkål i buketter, strö kryddblandning över; jag hade kanel, kardemumma, nejlika, Urtekrams currypulver som är utan bockhorsnklöver, koriander, spiskummin, lökpulver, nigella seeds/kalonji, ajowainfrön; rosta i ugnen ca 200 grader i 20-30 min)
  • Limepicklad rödlök (1 msk socker + 1½ msk pressad lime rörs ihop, lägg tunt skivad rödlök i och låt dra i ca 30 min. Rör om då och då).
  • Finrivna morötter
  • Naturell tofu, skuren i tärningar och stekt i olja (vi gillar Yipin extra firm tofu bäst)
  • VÄLDIGT GOD SÅS - när tofun är stekt, spara oljan, stäng av plattan, och häll i ½ dl socker, ½ dl soja, 2 dl vatten, 1 tsk sriachasås, 1 tsk vitlöksolja, 1 tsk rostad sesamolja, 1 msk rismjöl och rör om. Sätt på plattan, medelvärme, och låt puttra ihop i ca 20 min eller tills såsen har lagom konsistens.
  • Rostade solrosfrön (jag rostar naturella solrosfrön i ca 10 min i ugnen)
  • Kokt broccoli
  • Gari (picklad ingefära)
Börja med att koka riset om du använder riskokare, annars kan du vänta tills efter att tofun är stekt. I riskokare blir riset bättre om det får stå och "fuktutjämnas" i minst 30 min efter att det är färdigt, är min erfarenhet. Lägg rödlöken i marinaden. Finriv morötterna. Förbered blomkålen och släng in den i ugnen. Rör om i rödlöken. Stek tofun och när den är stekt på alla sidor - ta upp den och håll den varm. Häll såsingredienserna i stekpannan och låt såsen puttra ihop. Rör om i rödlöken (igen). Släng in solrosfröna i ugnen de sista 10 min. Koka broccolin. Rör om i rödlöken. Lägg upp alltsammans i små skålar så att var och en får plocka ihop sin bowl, eller gör som jag: lägg upp det du TROR att barnen vill ha direkt på deras tallrikar och håll tummarna för att du har gissat rätt. Smaklig måltid!

Den här varianten av bowl innehåller soja (tofu, sås), men är glutenfri (om man väljer glutenfri soja), nötfri, äggfri, mjölkfri, vegansk. Bowls är tacksamt på det sättet att man kan byta ut de ingredienser man inte tål mot andra. Istället för tofu kan du t.ex. servera rostad sötpotatis, stekt polenta, eller rostade potatisklyftor, och såsen kan ersättas av en enkel socker-vinäger-salt-blandning (sådan som man har i sushiris, typ 1 msk socker, 1 msk risvinäger, ½ tsk salt) eller någon sorts dressing (Karintorps tomatdressing örtagård gillar vi; den är utan tillsatt vetemjöl men kan nog innehålla spår av det, eftersom de använder vete i sina andra produkter, dock funkar det för Prinskorven).
Viewing all 449 articles
Browse latest View live