Quantcast
Channel: Santoshas veganblogg
Viewing all 449 articles
Browse latest View live

Godaste mangoglassen

$
0
0
Den här glassen har seglat upp som en av mina favoriter. Den är SÅÅÅ god! Inte sådär sötsliskig och sur som sorbet kan bli, utan krämig och med mycket smak. Det bästa av allt? Den är jättenyttig! Innehåller enbart frukt. Jag vet dock inte hur den blir i matberedare eller en ordinär mixer, då jag hittills bara har gjort den i Vitamixen (höghastighetsblender). Första gången erbjöd jag mannen att smaka, men innan han hade anmält sitt intresse, var glassen slut. Så kanske värt att göra två satser om ni är fler som ska äta!

GODASTE MANGOGLASSEN - 1 stor portion men räcker nog annars till 2-3 pers
250 g fryst mango
1 liten ekologisk halvmogen banan (den får absolut inte vara brun!)
1 skvätt (ca ½ msk) limejuice eller ½ tsk vaniljpulver

Lägg allt i Vitamixkannan och kör till glass - du behöver stöta ner innehållet ett par gånger under tiden. Ska bli len och krämig i konsistensen. Servera direkt!

Den här glassen är fri från allt utom citrus, mango och banan. Hoppa över lime om du inte tål citrus, och tål du inte banan tror jag att det går att göra glassen utan, men man kan behöva använda ca 50-75 g färsk mango istället för att få rätt krämighet. Går dock inte att göra utan mango, för då blir det inte mangoglass...

Somrig fattigmanspizza / Vegansk sommarpizza

$
0
0
Dagar när kylskåpet ekar halvtomt och bankkontot är lite mindre tjockt än i sina bättre dagar, kommer receptskissar som detta väl till pass. Nackdelen är att pizzan inte är så barnvänlig. Men det kan å andra sidan vara en fördel också, eftersom det blir desto mer kvar till alla vuxna. Jag tog dessutom undan ungefär en tredjedel av degen och bakade ut som foccacia toppad med svarta och oskalade sesamfrön istället för som pizza. Det var bättre barnmat, i synnerhet tillsammans med påläggsrester från gårdagens mackeria (röra med veganmayo, sojafärs, finhackad rödlök, finhackat äpple, senap, salt, rivet skal av citron och paprikapulver). Jag gjorde en deg som är mycket lösare och fetare än vanlig pizzadeg. Dessutom bakade jag ut den i sesamfrön istället för mjöl. Gott, enligt maken - själv ammar jag fortfarande det veteallergiska barnet och går på hans allergianpassade diet.

SOMRIG FATTIGMANSPIZZA / VEGANSK SOMMARPIZZA
Deg (väldigt ungefärliga mått, jag höftar alltid när jag bakar bröd):
5 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
1 msk torkad oregano
½ tsk salt
15 g jäst
4 msk olja
3 dl vatten
ca ½ dl oskalade sesamfrön till utbakning

Blanda samman mjöl, oregano, salt och smulad jäst. Tillsätt olja och vatten och knåda ihop till en deg som släpper degbunkens kanter. Den ska vara klibbigare än vanlig pizzadeg, lite som bulldeg (tillsätt lite mer vatten om den är för fast, och lite mer mjöl om den är för kladdig). Låt den jäsa ett par timmar, till dubbel storlek eller mer. Förbered fyllningen, i synnerhet rödlöken mår bra av att marineras i några timmar. Knåda ihop den, och kavla ut 2/3 till en degplatta som täcker en stor ugnsplåt (om du har en mindre ugn behöver du kanske dela upp den på två plåtar).  Använd sesamfrön på bakbordet så att degen inte fastnar. Lägg den på bakplåtspapper.

Resterande tredjedel av degen trycks ut i en smord ugnsform med spretiga fingrar, så att ytan blir hålig. Droppa olja över och strö på sesamfrön. Tryck till lite mer och låt jäsa medan du gör toppar pizzan.

Fyllning/topping:
Picklad rödlök: 1 tunt skivad rödlök marineras i 1 msk socker + 1 msk pressad lime/citron i minst 30 min
Fraicheröra: 2/3 burk Oatly Fraiche blandas med rivet skal av ½ citron och 2 msk rapsolja; detta kan du göra direkt ovanpå pizzabotten. Pudra svartpeppar över
1 tunt skivad tomat
1 mycket tunt skivad potatis (använd osthyvel eller mandolin om du har)
flingsalt
timjan
kallpressad rapsolja
ev. färsk gräslök (jag har i trädgården) eller finhackad purjolök

Täck pizzabotten med fraicheröra. Fördela picklad rödlök, tomat och potatisskivor ovanpå. Strö över flingsalt samt torkad timjan (eller färsk om du har). Grädda i 225-250 grader (med varmluft), ca 20 min eller tills kanterna är lite bruna och potatisen har fått färg. Foccacian kan gräddas samtidigt om du har varmluftsugn, annars får du grädda i omgångar. Strö finhackad gräslök över. Klart att servera!

Innehåller gluten och sesam, men är mjölkfri, äggfri, nötfri, sojafri, vegansk. Använd t.ex. solrosfrön och pumpafrön om du inte tål sesam. För glutenfri variant - gör en glutenfri pizzadeg, t.ex. av detta recept, och toppa med o-ostsås eller fraiche baserad på soja (blir då inte sojafri) eller kokos. Istället för potatis kan du använda finhyvlad palsternacka, sparris (dyrt!) eller tunt skivad blomkål.

Vegansk jordgubbstårta (nötfri, sojafri)

$
0
0
I år blev det inte några jordgubbar till midsommar för vår del. Däremot veckan EFTER midsommar, när värmeböljan var i sitt esse, och alla jordgubbar i vår trädgård mognade samtidigt. Tårtan är enkel att anpassa efter eget huvud, med annan fyllning eller andra bär, och såhär i efterhand kom jag att tänka på att det hade varit fint att ha lite citronmelissblad som dekoration. Det har vi också i trädgården, närmare bestämt granne med jordgubbarna, och det är stor risk att den gigantiska plantan tar över hela landet... Tårtbottenreceptet kommer från Sju Sorters Kakor, och är bara lite modifierat (fast jag höftade rejält när jag bakade).

VEGANSK JORDGUBBSTÅRTA (NÖTFRI, SOJAFRI)
4½ dl vetemjöl
3 dl socker
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl rapsolja
2½ dl vatten
riven kokos till formen

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och rapsolja och rör ihop till en klumpfri smet. Häll den i en smord och bröad (med kokosflingor) rund form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i ca 40 min, eller tills en provsticka kommer ut torr om man sticker ner den i mitten. Låt kakan svalna helt (viktigt! annars smälter grädden). Dela i 3-4 bottnar (min kaka blev väldigt toppig, så jag skar i fyra bottnar, varav den översta mindre än de båda andra.

Fyllning 1: Rabarbersylt med kanel och vanilj breds över den första (understa) botten.

Fyllning 2: Vaniljkräm - jag använde Oatlys vaniljvisp, som jag stabiliserade med ca 1 msk kokosmjöl och 2 tsk xanthangummi, blev sådär, så nästa gång kokar jag nog egen istället. Bred över botten nr. 2 och lägg botten nr 3 ovanpå.

Fyllning 3: Vaniljkräm och skivade jordgubbar läggs ovanpå botten nr 3. Täck med botten nr 4.

Garnering: Vispad grädde - jag använde Aitos vispi, ca ½ paket, som jag vispade och beredde runt hela tårtan. Garnerade sedan med halverade färska jordgubbar.

Servera direkt eller förbered allt utom jordgubbarna på toppen, och förvara i kyl. Lägg på jordgubbarna strax före servering.

Den här tårtan är äggfri, mjölkfri, sojafri, nötfri, vegansk. Man kan säkert göra en glutenfri spannmålsfri variant men det kräver en annan tårtbotten och anpassad fyllning i form av hemgjord vaniljsås (använd det mjölkfria alternativ till grädde och vaniljsås som tåls, här är det dessvärre bara risbaserat, så jag hade i så fall fått garnera med något annat än vispad grädde).


Naturligt glutenfria (Marie)kex(-ish)

$
0
0
Kexen längst ner. 
Dessa kakor/kex blev riktigt uppskattade hemma! Både jag och barnen gillade. Jag tyckte att de påminde om Mariekex i smaken. Receptet är modifierat från Stora boken om naturligt glutenfri bakning av Karonlina Tegelaar (2014), och heter där Digestivekex. Jag har dock (såklart) ändrat en hel del jämfört med ursprungsreceptet, och dessutom omvandlat volymmått till viktmått. Och jag bakar ut dem tunnar. Här kommer min version.

NATURLIGT GLUTENFRIA (MARIE)KEX(-ISH), rätt många, typ 60 st
175 g fullkornsrismjöl
25 g solrosfröprotein (eller mer rismjöl)
50 g quinotto- eller quinoamjöl
50 g klibbrismjöl
50 g tapiocastärkelse
80 g farinsocker
1 tsk mald kanel
1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk xanthangummi
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
80 g mjölkfritt margarin
½ dl dadelsirap (eller vanlig sirap, eller 4 skalade, urkärnade dadlar som mixas med vattnet)
ca 1 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser. Smula ner margarinet. Tillsätt sirap och så mycket vatten att det går att knåda ihop alltsammans till en smidig deg. Låt den svälla en liten stund. Kavla sedan ut tunt (2-3 mm) i rismjöl och ta ut kex med valfri form (t.ex. ett uppochnervänt dricksglas). Tips är att baka ut på silikonbakduk, så blir det lätt att lossa kexen. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar (blir 3 st hos mig) och nagga dem så att de inte sväller upp i ugnen. Grädda i 175 grader med varmluft, ca 15 min eller tills de har fått lite färg och är lite knapriga. Om man har kavlat degen ojämnt så att några kex är tjockare - låt dem eftertorka i ugnen när alla kex är bakade och ugnsvärmen avstängd. Ha då luckan lite på glänt för att släppa ut fukt. Låt kexen svalna utan bakduk och förvara sedan torrt och svalt.

Dessa kex är naturligt glutenfria, mjölkfria, vetefria, sojafria, havrefria, äggfria, majsfria (kolla dock xanthangummi, vaniljsocker och bakpulver), potatisfria (kolla vaniljsockret och bakpulvret), nötfria, fröfria om du använder rismjöl istället för solrosprotein. Innehåller ris (byt mot annat mjöl som tåls vid allergi), tapioca (kan bytas mot annan stärkelse som tåls, eller mot mer klibbrismjöl).

Veganska Charsiu bao

$
0
0
Under Coronapandemin har jag radikalt ändrat mitt sätt att klara av familjens matinköp. Jag storhandlar. En gång i veckan, oftast tidigt lördag morgon, medan man och barn klarar av frukosten, drar jag i väg. Och det är SÅÅÅ jobbigt. Dessutom gör det att matlagningsinspirationen i veckorna är nära noll, eftersom kylskåpet gapar halvtomt och jag inte får min (varannan)dagliga dos input från nya råvaror och "ät snart"-fynd. Så på midsommarafton hade vi varken veggosill eller färskpotatis hemma. Inte för att vi brukar fira särskilt mycket, men ändå... Någon halvmessyr till midsommarmat hade jag inte lust att göra, så det fick bli någonting väldigt väldigt otraditionellt, men ändå annorlunda istället - nämligen veganska Charsiu bao till lunch för mina stora killar. Barndomsmat delux. Det var fest när pappa ångade bao så att hela köket immade igen! Han gjorde ofta med färs, ägg och donggu-svamp, eller med rödbönpasta (gillade jag inte). I Malaysia åt vi med charsiu (en sorts söt köttfyllning) - det godaste jag visste! Eller kayabao - d.v.s. bao med kokossylt (den innehåller dessvärre ägg, så ingenting jag äter idag). Återstår dock utmaningen att skapa ett glutenfritt baorecept. Hittills har alla försök slutat med mer eller mindre katastrof. Så här kommer ett mer eller mindre "originalrecept", som jag har modifierat härifrån.

VEGANSKA CHARSIU BAO, ca 20 st
Deg:
600 g vetemjöl
50 g majsstärkelse
100 g socker
en gnutta salt
10 g jäst
320 g vatten + lite till
50 g rapsolja

Blanda alla torra ingredienser (originalreceptet innehåller även ½ tsk bakpulver och 1 krm hjorthornssalt, men det har jag hoppat över - baobullarna blir fluffigare, men båda ingredienserna ger bismak - och pappa har aldrig haft bakpulver och hjorthornssalt i sina baozi). Tillsätt vatten och rapsolja och knåda ihop till en smidig deg. Jag behövde tillsätta extra vatten; oklart hur mycket, för att få rätt konsistens. Degen ska vara fast och smidig, får absolut inte smula eller klibba. Täck över och låt jäsa i minst en timme, gärna längre. Gör fyllningen under tiden.

Fyllning: (det blir lite mer än vad som gick åt till degsatsen ovan)
2 dl torkat sojakött (bitar) - blötlägg i varmt vatten i minst 10 min
1 dl torkad sojafärs
3 msk rapsolja
1 msk lökpulver
4 msk vegetarisk woksås
2 msk soja (mörk kinesisk)
1 tsk kinesisk five spices-krydda
lite vitpeppar
2 msk socker
1 tsk rostad sesamolja
2 dl vatten + säkert 1 dl till lite senare
2 msk majsstärkelse + ½ dl vatten

Krama ur det blötlagda sojaköttet. Hetta upp oljan och stek sojaköttet i några minuter, så att det börjar få lite färg. Tillsätt torr sojafärs och lökpulver och rör om. Blanda ner woksås, soja, five spices, vitpeppar och 2 dl vatten. Låt puttra ihop och rör sedan ner socker och sesamolja. Puttra några minuter till - ha i mer vatten om det verkar vara torrt. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och tillsätt det. Sänk värmen, rör om, tills redningen har blivit klar och fyllningen blir som en tjock stuvning (tillsätt ev. mer vatten). Låt svalna.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Dela i 20 bitar och forma till små bollar. Låt dem vila i ca 10 min, och kavla sedan ut till rundlar, som är tunnare mot kanterna och tjockare i mitten. Degen ska inte vara supertunn, kanske 3 mm åtminstone. Lägg 2-3 tsk fyllning på varje rundel och sno ihop kanterna till en rund bulle (svårt att förklara hur, se film här, jag gör som Traditional men lägger oftast skarven neråt). Lägg på bakplåtspapper, som du har klippt i bitar (eller i bullformar, utan tryck dock, för de med tryck färgar av sig i ångkokaren, har jag bittert fått erfara). Låt jäsa till dubbel storlek. För mig gick det väldigt fort, då det var 28 grader varmt ute och lika varmt inne... Ånga i 15 min. Låt stå i 5 min, och servera sedan varma eller ljumma. De baozi som inte går åt kan förvaras i kylskåp och värmas i ångkokare eller mikro. Alternativt kan du frysa de jästa baobullarna, och ta fram och ångkoka ca 20 min direkt från frysen när andan faller på. Smaklig måltid!

I Kina och Malaysia är dessa baozi vanliga till frukost eller som mellanmål. De går att köpa i hawker stalls eller på dimsum-ställen, som framför allt har öppet på morgonen, eller i vanliga matbutiker. Finns även fryst bao att köpa (även i välsorterade asiatiska butiker i Sverige) för den som vill göra hemma men inte orkar med hela proceduren.

Inte särskilt allergivänliga... Innehåller vete, soja och sesam, men är i alla fall nötfria! Och såklart ägg- och mjölkfria. Vill man ha sojafria boazi kan man använda dousha (röd bönpasta) som fyllning istället, eller gröna blad eller hackad vitkål, som wokas i olja med blötlagd hackad donggu-svamp (shitake) och selleri, krydda med salt. Blir även gott med tofu i fyllningen (då blir det soja i förstås).

Vegansk smörgåstårta med köttig fyllning

$
0
0
Till min mans födelsedag gjorde jag en smörgåstårta (det var hans önskemål). Lillprins Bus gillar inte majonnäsröror och heller inte rödlök, så de flesta recept på veganska smörgåstårtor som jag hittade, gick bort. Istället blev det en egen skapelse, som de stora barnen älskade. Jag använde relativt många färdigköpta grejer, men brödet bakade jag i alla fall själv; dock utan recept. Och sojaköttet jag använde som garnering och i fyllning nr 1, var en överbliven rest från en tidigare tacomiddag. Fyllning nr 2 var enligt barnen godast och brödet var enligt Pysen jättegott, som hönökaka, fast lite tjockare. Kan enkelt göras glutenfri - se tips längst ner.

VEGANSK SMÖRGÅSTÅRTA MED KÖTTIG FYLLNING
Bröd: 3 runda bottnar, ca 2 cm tjocka vardera, av hembakt hönökaksliknande bröd. I det hade jag rågsiktsmjöl, vetemjöl, sirap, rapsolja, malen anis och fänkål, salt, jäst och vatten. Ingen aning om måtten, tyvärr, men ungefär lika mycket av båda mjölsorterna, ganska mycket sirap, och ganska mycket olja. Knåda, jäs, baka ut till tre runda bottnar som är ca 1½ cm tjocka, nagga, jäs, grädda, låt kallna helt. Eller använd färdigköpt hönökaka. Den är dock tunnare, så då får du nog göra 4 tunnare lager fyllning istället för två.

Fyllning 1: Rör ihop:
ca 1 dl hackat stekt sojakött (torrt texturerat sojaprotein, blötläggs, steks i rikligt med rapsolja, och när det fått färg tillsätts Kung Markattas Barbecuesås, kyl sedan).
1 dl växtbaserad Fraiche (Oatlys använde jag, ½ burk)
50 g (2 msk) växtbaserad färskost (Oatly På Mackan, en tredjedels burk)
½ dl rostad lök

Bred detta över den första bottnen.Lägg botten nr 2 ovanpå.

Fyllning 2: Rör ihop:
1 dl (½ ask) vegetarisk pastej (Pastejkökets använde jag)
50 g mjölkfritt margarin (Floras blå)
½ dl finhackad inlagd gurka

Bred fyllningen över botten nr 2 och täck med den tredje bottnen.

Garnering: Rör ihop:
resten av Fraichen (Oatlys)
resten av färskosten (På Mackan)
½ msk lökpulver

Bred detta runt kanterna och ovanpå tårtan.

Garnera kanterna med :
100 g grovriven växtbaserad ost (Violife orginal)

Garnera toppen med:
Sojaköttbitar
fint skivat äpple
fint skivad gurka

Mjölk-, nöt- och äggfri, vegansk, men innehåller gluten och soja. Kan göras glutenfri om man använder sojabaserad fraiche och färskost samt bakar glutenfritt bröd och glutenfri rostad lök.

Fröiga rödbetsnuggets (allergivänliga)

$
0
0
De här små biffarna uppskattade i alla fall jag och mannen, och även de stora barnen tyckte att de var helt OK. Den lilla, som jag egentligen fjäskade ihop dem åt, ratade, och ville bara äta kokt färskpotatis med hemkokt rödvinbärssylt (vi använder det istället för lingonsylt). Skam den som ger sig - åtta gånger måste man tydligen smaka innan man har vant sig vid smaken, så det är nu "bara" sju gånger kvar. Om man hellre vill ha någon annan nuggetsort, är det bara att byta ut rödbetan mot valfri annan rivbar grönsak, t.ex. pumpa, morot eller rotselleri. Givetvis kan även kryddorna bytas ut mot andra man gillar bättre, och tål man inte majsmjöl, kan man använda rismjöl, quinoamjöl eller bovetemjöl (om man tål det).

FRÖIGA RÖDBETSNUGGETS, 15 små
1 ganska stor finriven rödbeta
2 dl lättrostade solros- och pumpafrön
1 msk Herbes de Provence (torkad blandning av örter)
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm salt
majsmjöl - mängd beror på hur saftig rödbetan är, jag använde nog 1 dl åtminstone
rapsolja eller mjölkfritt margarin till stekning

Mixa fröna till mjöl. Blanda med rödbetsrivet, kryddorna och så mycket mjöl som behövs för att få ihop allt till en hanterbar smet (den kan vara lite kladdig, se bara till att fukta händerna när du formar biffar/nuggets av den). Stek på medelvärme i rapsolja eller mjölkfritt margarin, ca 3 min per sida. Servera med t.ex. färskpotatis, gräslök, lingon-/vinbärssylt och pizzasallad. Tror även att kall fraichesås passar till. Lämplig rätt för buffébord!

Nötfria, sojafria, mjölkfria, äggfria, baljväxtfria, naturligt glutenfria och havrefria veganska nuggets. Innehåller majsmjöl - byt mot annat mjöl som du tål, frön - byt mot andra frön som du tål och diverse kryddor - som lätt kan anpassas till de allergier som du eller dina matgäster har.

Nomminom-bollar som smakar biskvi

$
0
0
Dessa små mumsiga kakor har snabbt blivit en av mina favoritkakor. Få, enkla ingredienser, av rena råvaror, enkla att göra, och lite för enkla att äta upp också. Dock är de förhållandevis nyttiga, så det dåliga samvetet behöver inte bli så dåligt som det hade varit om man hade ätit motsvarande mängd "riktiga" kakor med en massa socker och fett. Inspirationen, eller kan hända ursprungsreceptet, kommer från Tankekakorna i Therese Elgqvists bok "Växtbaserat", men jag har bytt ut en del ingredienser för att anpassa kakorna till våra allergier.

NOMMINOM-BOLLAR, ca 20 små
ca 3/4 dl solrosfrön mixade till mjöl
ca 3 dl quionoamjöl (jag mixar själv)
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ceylonkanel
½ tsk nymalen kardemumma
½ tsk vaniljpulver
10 färska dadlar, skalade och urkärnade
vatten till lagom konsistens

Blanda alla torra ingredienser. Mixa dadlarna med 2 msk vatten till puré. Blanda samman med det torra, och så mycket vatten att det blir en lite kladdig deg. Forma små bollar, ca 2 cm i diameter, och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, 15 min. Förvara torrt.

Hyfsat allergivänliga kakor, som är naturligt glutenfria, havrefria, nötfria, sojafria, majsfria, risfria, vegan. Om man inte tål quinoa kan man testa att använda bovetemjöl eller amaranthmjöl istället (det tål inte Prinskorven) och solrosfrön kan bytas mot andra frön/nötter som man tål. Kryddorna kan ersättas av andra - eller lägg till lite nejlika för pepparkakssmak. Dadlarna kan möjligen bytas ut mot blötlagda russin, som mixas.  

Spett med röd curry och inte sataysås

$
0
0
Jaha. Vad ska jag kalla den här rätten, som ursprungligen heter Tofuspett med röd curry och sataysås, och kommer från "Vegansk street food" (2018) av Lamyai Vozzi och Adiah Samphani, när den varken innehåller tofu, jordnötter eller kokosmjölk? Dessutom saknade jag en hel drös andra ingredienser, så det blev verkligen en egen tappning av originalet. Fjäsk för 2½-åringen visade sig vara helt onödigt, för det enda han ville ha, var risnudlar. Men JAG tyckte att det var gott, så rätten får hamna här på bloggen ändå. Passar bra på buffé och slinker ner som snacks också, för den delen. 

SPETT MED RÖD CURRY OCH INTE SATAYSÅS, 8 spett och mycket sås
Spett:
3 dl kokt kallt jasminris (volymen avser färdigkokt ris, borde vara ca 1-1½ dl okokt)
1 msk lökpulver
1 riven vitlöksklyfta
1 msk röd currypasta
1 msk tomatpuré
1 msk kokossocker
1 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
2 dl majsmjöl
2 msk rapsolja till stekning
8 grillspett

Blanda riset med alla kryddor. Tillsätt mjölet och knåda ihop till en ganska fast smet. Forma 8 avlånga korvar runt grillspetten (gör nu såsen, annars hinner spetten kallna) och stek på medelvärme i en rejäl skvätt olja. De ska få lite färg och bli knapriga runt om.

Sås:
½ liten finhackad rödlök
1 msk rapsolja
1 msk röd currypasta
1 dl rostade solrosfrön, mixade till fint mjöl
2½ dl vatten
1 msk pressad lime
1 msk kokossocker
1 krm salt

Fräs löken i olja tills den blir mjuk. Rör ner currypastan och fräs någon minut till. Blanda ner övriga ingredienser och låt det hela puttra ihop på svag värme under omrörning, ca 5 min. Späd med mer vatten om såsen verkar för tjock.

Servera spett med sås, nudlar och gärna någon grön grönsak (kokt broccoli hos oss).

Nötfri, naturlig glutenfri, sojafri, äggfri, vegansk, men kolla currypastan om du inte gör den själv! Om du inte tål kokos kan du använda brun farin eller råsocker istället för kokossocker. Ris går förmodligen utmärkt att byta mot annat kokt gryn (t.ex. hirs, quinoa eller durra), och majsmjöl kan ersättas av annat mjöl som man tål (ursprungsreceptet innehåller bovetemjöl). 

Fattiga ryttare (veganska små fattiga riddare)

$
0
0
Under sommarens vistelse på landet i min morbrors sommarhus, passade jag på att renovera min mormors gamla plättlagg. Den är i gjutjärn och användes flitigt när jag var barn. Nu har den nog stått outnyttjad de senaste 20 åren, och hade följdaktligen blivit rätt rostig med åren. Skrubb med disksvamp (utan diskmedel), rejält med olja, hetta upp, låt stå en timme, torka av. Sedan var det i prima skick för nya plättomgångar. Och för dessa fattiga riddare i miniformat. Vi kallar dem fattiga ryttare - en icke-fullfjädrad riddare måste väl börja som ryttare, kan jag tänka!

FATTIGA RYTTARE (VEGANSKA SMÅ FATTIGA RIDDARE)
Pannkaks-/plättsmet (ungefärligt recept 1½ dl vetemjöl, ½ dl grahamsmjöl, 3-4 dl havremjölk, 1 tsk vaniljsocker, ½ tsk bakpulver, 1 msk rapsolja vispas ihop till slät smet av lagom konsistens, får inte vara alltför rinnig men heller inte så fast som t.ex. kaksmet)
7 skivor formfranska (vi använde "Raskers" från Pågen, de är lite grövre)
rapsolja till stekning
strösocker blandat med kanel till servering

Dela varje brödskiva i fyra delar. Doppa dem i pannkakssmet och stek i ganska mycket rapsolja på medelvärme. Vänd när ovansidan är nästintill torr och stek 2 min på andra sidan. Servera med kanelsocker. Om du får smet över funkar det fint att steka plättar av den:-).

Beroende på vad du använder för smet och för bröd, kan receptet anpassas till de flesta allergier. Som det är skrivet ovan är det mjölkfritt, äggfritt, sojafritt, nötfritt och veganskt, men innehåller gluten/spannmål. Glutenfri, spannmålsfri pannkakssmet hittar du här - använd glutenfritt spannmålsfritt bröd, t.ex. detta skuret i skivor (behöver ej delas i fjärdedelar) för glutenfri, spannmålsfri variant.

Syrade (fermenterade) morötter

$
0
0

Jag tvekade både länge och väl innan jag bestämde mig för att slänga upp det här receptet på fermenterade/syrade morötter här på bloggen. Det finns många andra som har skrivit om det. Men eftersom jag har en tendens att glömma bort hur jag gjorde när jag ska upprepa mina bedrifter, måste jag nog inse att det få hamna här så att jag lätt hittar det nästa år, när rotfrukterna är billiga igen. Till skillnad från surkål är det enkelt att göra syrade morötter även utan matberedare (jag HAR strimlat kål för hand, testat massor av metoder för att få tunna tunna strimlor, men det tar tid och man riskerar att skära av sig ett och annat finger på köpet). Det räcker gott med ett rivjärn. Jag gillar att krydda mina morötter med vitlök, chili och ingefära, men det går utmärkt att utesluta smaksättningen eller tillsätta något annat (t.ex. kummin och timjan). 

SYRADE (FERMENTERADE) MORÖTTER, ca 2½ kg
2 kg morötter (gärna färdigtvättade), grovrivna (på rivjärn, grövsta sidan)
1 gul eller röd lök i klyftor
ett par vitlöksklyftor, hela eller skivade
några centimeter färsk ingefära, skalad och tunt skivad
1 strimlad röd chili
20-25 g salt (jag använder helst himalayasalt, men har även testat med typ seltin, funkade

Blanda grovrivna morötter med lök, vitlök, ingefära och salt. Stampa/krama ihop med handkraft tills rotfrukterna/grönsakerna vätskar sig rejält. Blanda ner chilin. Packa det hela hårt i syrningskärlet (jag har en glasburk med vattenlås; Kilner Fermentation Set) - fyll dock inte ända upp, utan lämna minst 1/4 av volymen tom. Täck med ett par vinblad (från vindruvsplanta), vinbärsblad eller vitkålsblad (för att förhindra att något grovrivet börjar flyta på ytan av syrningsvätskan och där börjar mögla) och pressa ihop lite till. Lägg på tyngderna (som medföljer ovan nämnda fermenteringsset, alternativt en glasburk/porslinsform med vatten eller en mycket väl rengjord sten eller något annat som håller grönsakerna under vätskeytan) och pressa samman lite till. Torka försiktigt rent kanterna på burkens insida med hushållspapper. Förslut burken, fyll vattenlåset, och låt stå i 10 dagar ungefär i rumstemperatur. Ös upp grönsakerna i mindre burkar. Packa tätt! Förslut med lock och ställ att eftermogna i några veckor (typ minst 8 veckor) i kylskåp eller jordkällare. Kan vara smart att ställa burkarna på ett fat eller liknande, då de kan efterfermentera så att vätska läcker ut. 

Om du inte har en fermenteringskruka går det bra att syra i stora gammeldags konserveringsglas med gummiring. Vanlig glasburk typ syltburk funkar inte - blir för tätt, så burken riskerar att sprängas av gaserna som bildas under fermenteringen. Det är helt i sin ordning att det bubblar i burken de första dagarna - det är precis så man vill att det ska vara:-).

Vissa böcker och hemsidor om fermentering tipsar om "påstricket". Jag har använt det någon enstaka gång, men tycker att det känns lite sådär med plast tillsammans med produkter som har lågt pH, så jag använder helst material i glas och porslin när jag syrar. 

Om det blir för lite vätska kan man tillsätta mer i form av saltlösning. Bäst är nästan att göra som "surtanten" rekommenderar: Ställ en bunke på en våg och nollställ den. Lägg i de strimlade grönsakerna och notera vikten. Beräkna mängden salt genom att multiplicera med önskad procent salt i den färdiga produkten (bör vara 1-2%): 1 kg grönsaker x 0.01 (d.v.s. 1%) salt = 10 g salt. Om man behöver tillsätta vätska får man sedan tillsätta 10 g salt per liter vatten, blanda, hälla önskad mängd över de tätt packade grönsakerna, så borde det bli skapligt rätt.

Allergivänligt - så länge man tål morötter. Lök och kryddor kan uteslutas. OBS! Om man är histaminintolerant ska man INTE äta fermenterade produkter, då de är mycket rika på histamin!

Naturligt glutenfri äppel(kladd)kaka sötad med dadlar (mest)

$
0
0

Eftersom jag har bakat den här kladdiga äppelkakan två gånger på lika många veckor, och den har försvunnit i ett nafs varje gång, är det bara att inse att den måste hamna här på bloggen. Det känns mer pålitligt än min snabbt nerkladdade lapp instucken i en av mina bakböcker (favoritboken, förvisso, men ändå). Förutom kokossockret på toppen innehåller kakan bara socker från hel frukt. För mammasamvetet känns det lite bättre när barnen vill ha både en och två och tre bitar var innan de är nöjda. Den är ju nyttig! Vill man ha kakan lite mindre kladdig är det nog en god idé att ersätta klibbrismjöl med vanligt rismjöl och tapiocastärkelsen mot majsstärkelse. Och strunta i att riva ner äpple i smeten.

NATURLIGT GLUTENFRI ÄPPEL(KLADD)KAKA SÖTAD MED DADLAR (MEST)
60 g (1 dl) fullkornsrismjöl
45 g (1 dl) fullkornsmajsmjöl
50 g (1 dl) klibbrismjöl
30 g (½ dl) solrosfröprotein (har du inte det - ta mer majsmjöl)
25 g (½ dl) tapiocastärkelse
1 krm xanthangummi
5 g (1 dryg tsk) bakpulver
10 g (nästan 1 msk) vaniljsocker
ungefär ½ tsk nymald kardemumma om man gillar det (jag gör!)
100 g urkärnade färska dadlar
100 g + 125 g vatten
30 g rapsolja
1 rivet äpple (första gången vägde det 65 g, andra gången mer, och då blev kakan kladdigare, skala äpplet för lenare slätare konsistens på kakan)
2-3 urkärnade äpplen i klyftor (man kan skala om man vill, jag låter det oftast vara kvar)
kokossocker (råsocker fungerar också)
kanel

Smörj  och mjöla en rund form med löstagbar kant (eller klä en med bakplåtspapper, så gör jag, då min springform har använts till glutenbak tidigare). Blanda alla torra ingredienser. Mixa dadlarna med 100 g vatten och häll ner det tillsammans med resten av vattnet och oljan. Rör samman till en slät smet. Rör ner det grovrivna äpplet. Bred ut smeten i formen. Lägg äppelklyftor ovanpå i ett fint mönster (jag lägger klyftorna tätt och trycker ner dem lite i smeten). Strö kokossocker och kanel över. Grädda i 175-200 grader med varmluft, 25-30 min. Låt svalna innan servering. Man kan säkert ha vispad veggogrädde, fraiche, vaniljsås eller glass till men själv tycker jag verkligen inte att det behövs. Inte barnen heller - än så länge!

Den här kakan är mjölkfri, äggfri, nötfri, sojafri, vegansk. Dessutom naturligt glutenfri. Mjölerna kan bytas mot andra sorter man tål. Vid potatis-/majsallergi: kolla bakpulver och vaniljsocker - de brukar båda innehålla antingen majsstärkelse eller potatisstärkelse. Kolla även ursprung på xanthangummit - kan vara baserat på majs, soja eller vete. Jag tror att kakan går att baka utan xanthangummi, eller med ½ tsk fiberhusk istället, men jag har inte testat än. 

Naturligt sötade glutenfria äppelkanelbullar

$
0
0

Till kanelbullens dag bakade jag en laddning dadelsötade kaneläppelbullar, som blev riktigt bra. Jag utgick från det här receptet men uteslöt saffran. Bakade ut som vanliga kanelsnäckor, med en fyllning av rivet och hackat äpple, en gnutta vanilj, lite kokossocker (som kan uteslutas om man vill undvika raffinerat socker helt) och kanel. Även om äkta Ceylonkanel sägs vara nyttigare, tycker jag faktiskt att den billigare Cassiakanel är godare🙈. Men det vågar jag knappt säga högt:-/. Lilla Prinskorven ville hellre äta kakaän bulle, så desto fler bullar till mig. Resten av familjen, som tål vete, fick vanliga bullar istället.

NATURLIGT SÖTADE GLUTENFRIA ÄPPELKANELBULLAR, 20 st
200 g fullkornsrismjöl (jag använder Urtekrams)
100 g fullkornsmajsmjöl (också Urtekram)
75 g klibbrismjöl (glutinous rice flour), kan ersättas med stärkelse om du inte hittar klibbrismjöl
25 g solrosfröprotein (eller mer majsmjöl)
30 g fiberhusk (psylliumhusk, använder ICAs numera, eftersom det är billigast)
1 tsk nymalen kardemumma
½ tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
10 g jäst
80 g färska urkärnade dadlar (6-8 st)
30 g mjölkfritt margarin (eller motsvarande mängd olja + lite salt)
1 dl (100 g) vatten
5 dl (500 g) vatten
1 tsk risvinäger

Fyllning
2 rivna ganska små äpplen
1 finhackat litet äpple
1 tsk vaniljsocker eller halva mängden vaniljpulver
½-1 msk malen kanel
1 msk kokossocker

Blanda alla torra ingredienser. Smula ner jästen och rör om. Mixa dadlarna med 1 dl vatten. Häll det i degbunken tillsammans med resten av vattnet, margarinet och vinägern. Rör om ordentligt så att det blir en klibbig deg. Täck den med en bakduk och glöm bort den i ett par timmar så att den jäser upp. Kavla ut degen till en stor platta. Fördela fyllningen över. Snurra ihop och skär i 2 cm tjocka bitar. Lägg i silikonformar (eller vanliga bullformar om du har hittat någon sort där bullarna INTE fastnar i botten) med snittytan neråt. Jäs under bakduk i ca 30-45 min (det är inte så noga). Grädda i 200 grader med varmluft (225 grader utan), 15-20 min. Låt svalna under bakduk och försök att inte smaka förrän de har kallnat helt. Mums! Går att frysa!

De här bullarna är nötfria, sojafria, äggfria, mjölkfria, naturligt glutenfria, vetefria, havrefria, potatisfria, fria från en herrans massa annat också, och veganska. Kan enkelt göras majsfria om du byter ut majsmjölet mot annat glutenfritt mjöl som du tål. Även rismjölet kan bytas ut vid risallergi - ersätt dock klibbrismjöl med valfri stärkelse om du inte bakar av bovetemjöl som är klistrigt i sig och byt risvinäger mot annan vit vinäger eller uteslut helt. Går förstås utmärkt att fylla med vanlig fett-socker-smaksättningfyllning också, men jag gillar verkligen äppelfyllning.

Kokostoppar (glutenfria, veganska, sojafria)

$
0
0

Få har väl undgått att Karolina Tegelaar har släppt en tjock "bibel" med veganska bakverk. Det jag framför allt uppskattar med den boken, är guiderna i början. Hur blir det om man bakar veganskt och ersätter ägget med vatten? Avocado? Banan? Chiafrön? Eller kikärtsspad (som jag inte är särskilt begeistrad över, till skillnad från många andra)? Vad händer om man ersätter bakpulver med bikarbonat, överdoserar eller underdoserar någon ingrediens? Det finns självklart en uppsjö av recept i boken också, men jag är som jag är: utgår ifrån recept, och gör sedan om. Här kommer därför min version av Karolinas kokostoppar. Uppskattades här hemma - och är bakade för att Prinskorven ska kunna äta (vi håller på att testa om han möjligen tål kokos nu, det gjorde han inte för ett år sedan).

KOKOSTOPPAR (GLUTENFRIA, VEGANSKA, SOJAFRIA)
50 g mjölkfritt margarin (Floras blå använder jag helst)
100 g /1 dl rismjölk
100 g strösocker mixat till mjöl
1½ krm xanthangummi
30 g majsstärkelse (lite mer än ½ dl)
200 g riven kokos

Smält margarinet och blanda det med rismjölken. Mixa strösockret till mjöl och blanda med majsstärkelse och xanthangummi. Rör ner kokos och sockerblandningen i margarin-mjölken och låt det hela stå och svälla i minst 15 min. Forma med hjälp av två skedar kokostoppar på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 20 min, eller tills topparna har fått fin färg och är hyfsat fasta. Låt svalna innan de avnjuts. De är godast färska, men kan förvaras i lufttät burk ett par dagar. De blir då mer jämnfuktiga, istället för fuktiga i mitten och krispiga runt om, men smakar gott ändå. 

Dessa kokostoppar är naturligt glutenfria, äggfria, mjölkfria, veganska, sojafria, nötfria men innehåller majs. Det borde gå att ersätta majsstärkelsen med annan stärkelse eller i värsta fall klibbrismjöl, men jag har inte testat. Rismjölk kan ersättas av t.ex. kokosmjölk.

Hemgjord fermenterad chilisås

$
0
0

Det här receptet har jag fått av min trädgårdsmästar-kompis Marie, som i sin tur har modifierat det från en av Jenny Neikells böcker om fermentering. Enligt originalreceptet ska chilin rökas, men det har varken jag eller min kompis gjort. Såsen är helt fantastiskt god, och är ett utmärkt sätt att ta hand om alltför många chilifrukter som min pappa odlat i brist på annan sysselsättning som riskgrupp för Corona. Jag brukar fermentera mina grönsaker i mitt stora fermenteringskärl, men just chilin gör jag hellre i gammaldags konservglas med gummiring. Det är väldigt smidigt när chilin väl är färdigsyrad och mognad, att mixa den till sås direkt i burken (med stavmixer i metall). Eftersom chili är så vansinnigt genomträngande smakmässigt, vågar jag inte mixa den i någon av mina andra mixrar, som jag normalt sett använder till smoothies, mjöl och rawbollar.

HEMGJORD FERMENTERAD CHILISÅS
250-300 g röd chili, urkärnad och skuren i hyfsat stora bitar
1 gul lök i skivor eller bitar (ca 100 g)
3 rejäla vitlöksklyftor delade på mitten på längden
kallt vatten
salt (jag använder oftast himalayasalt)

Ställ en enlitersburk i glas, med gummiring och bygellås på vågen, och nollställ den. Varva grönsakerna däri, pressa ihop, och häll på så mycket vatten att det precis täcker grönsakerna. Det måste nu finnas minst 3-5 cm utrymme kvar till kanten av burken (i originalreceptet står det 5 cm, här testar jag just nu med 3...). Multiplicera den fyllda burkens vikt räknad i gram med 0.010-0.015 för att räkna ut mängden salt som behövs. Väg upp det, tillsätt, och stäng locket. Skaka runt försiktigt så att saltet löses upp. Öppna burken. Ta en fryspåse och veckla ut den inuti burken. Tryck till. Häll vatten i påsen så att den nästan står upp till kanten på burken. Pressa ur luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur i 14 dagar. Ställ den sedan i kylen att mogna i minst 14 dagar till. Ta upp påsen, häll av spadet men spara det. Mixa till sås av önskad konsistens, späd med lagen. Tillsätt eventuellt mer salt, häll upp på flaskor eller burkar, förslut och förvara sedan i kyl. Den lär hålla i några månader enligt originalreceptet.

Allergivänligt så länge man tål lök, vitlök och chili. Om man är histaminintolerant ska man dock passa sig för detta tillbehör, då fermenteringar i sig alltid är rika på histamin. 


Glutenfria veganska chocolate chip cookies

$
0
0
Jag vet inte riktigt hur en "perfekt" chocolate chip cookie ska se ut eller smaka. Det är nog lite upp till var och en att avgöra. Men utseendemässigt kommer inte dessa långt ifrån de färdiga kakor man köper i butikerna. Enkla att baka, och man slipper bli kladdig om fingrarna, eftersom man bara rör ihop degen med sked och sedan klickar ut små högar på bakplåtspapperklädd plåt. Kakorna är väldigt spröda när de kommer ur ugnen, så hantera dem varsamt. Fick tummen upp av samtliga familjemedlemmar, inklusive den lilla skeptiska multiallergikern.

GLUTENFRIA VEGANSKA CHOCOLATE CHIP COOKIES, ca 30 st
150 g råsocker
250 g glutenfria mjöler och stärkelse (jag använde mest fullkornsrismjöl - kanske 100 g, fullkornsmajsmjöl, tapiocastärkelse (ca 50 g) och lite klibbrismjöl (ca 15 g))
1½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk fiberhusk
120 g mjölkfritt margarin (Floras blå, 60% fett använder jag)
30 g rapsolja
3 msk vatten
150 g mörka chokladknappar (se till att de är fria från de allergener du inte tål - jag använde Enjoy Life denna gång - de är mjölkfria, nötfria, sojafria, glutenfria och jättesvåra att få tag på i Sverige, finns ibland på nätet, t.ex. iherb.com. Lyckorus of Sweden har annars choklad fri från de vanligaste allergenerna - den finns att beställa från svenska webbutiker).

Blanda alla torra ingredienser. Rör samman med margarin, olja och vatten så att det blir en smidig deg. Arbeta in chokladknapparna. Klicka med hjälp av två skedar ut degen på bakplåtspappersklädda plåtar, ca 1 msk deg per kaka. De behöver inte vara snyggt formade, eftersom de flyter ut lite i ugnen (provgrädda gärna, om de INTE flyter ut alls, tillsätt lite mer vatten, om de flyter ut och blir platta - tillsätt lite mer mjöl). De får heller inte ligga för tätt (mina låg med 5 cm mellanrum). Grädda i 175 grader, 15 min med varmluft (utan varmluft behövs nog 200 grader). Låt svalna på plåten utan bakduk, eftersom de är både mjuka och sköra som nygräddade. När de har stelnat kan du lägga över dem på galler eller en träskärbräda.

Dessa kakor är nötfria, fröfria, äggfria, mjölkfria, sojafria, glutenfria, spannmålsfria m.m. Anpassa mjölblandningen efter allergier och välj bakpulver/vaniljsocker fri från den stärkelse du eventuellt inte tål (eller ersätt med ½ tsk vaniljpulver och borde funka med ½ tsk bikarbonat). Anpassa även chokladen efter allergier.

Glaserade glutenfria munkar

$
0
0

Dessa munkar är baserade på samma recept som mina "vanliga" munkar, som jag gör då och då. De går utmärkt att baka i ugnen istället för att fritera, och jag har även testat att frysa dem jästa och sedan baka i ugn eller faktiskt i micron (på crispfunktion). Det blir inte riktigt lika bra om att grädda/fritera dem ofrysta, men duger för oss. Vi har även testat att glasera dem - barnen gillade choklad, jag och maken hallon bäst. Munkarna på bilden är dekorerade med strössel från Coop. De har flera jättegoda varianter utan E120 och annat animaliskt. Jag och Pysen bakade tillsammans, kul att kunna göra något med enbart honom någon gång ibland.

GLASERADE GLUTENFRIA MUNKAR, 10-12 st
100 g fullkornsrismjöl
100 g majsmjöl (fullkorn-)
50 g tapiocastärkelse
50 g klibbrismjöl (glutinous rice flour)
50 g kokossocker
10 g fiberhusk
10 g jäst
5 g vaniljsocker
50 g mjölkfritt margarin (jag använde mjukt bordsmargarin, 60% fett)
250 g vatten
rapsolja till fritering 

Blanda alla torra ingredienser samt jäst.Tillsätt margarin och vatten och arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa i några timmar i kylen (8 timmar blev det för oss denna gång). Dela degen i 10-12 bitar. Rulla varje del till en bulle. Platta till och tryck ner fingret i mitten så att det blir ett hål. Snurra runt munken ett par varv så att hålet vidgas och blir fint format. Det behöver vara ganska stort, eftersom det "sväller" under avbakningen/friteringen. Jäs under bakduk i någon timme i rumstemperatur. Hetta upp olja i kastrull eller gryta - ha ett lock i närheten att lägga över om den skulle fatta eld. Fritera en munk i taget, några minuter per sida. Ta upp, låt rinna av på hushållspapper och svalna helt innan du glaserar och dekorerar dem. Om du hellre vill baka i ugn blir det lagom med 200-225 grader med varmluft, 10-15 minuter (eller lite längre om de varit frysta).

Hallonglasyr
Mosade hallon - om du använder frysta - koka upp och låt koka i 2 min (jag körde ½ dl hallon i micron i 1 min på full effekt, 1 min på halv effekt)
Florsocker

Blanda ihop till en rätt tjock glasyr. Doppa avsvalnade munkar i den, dekorera med strössel och lägg på fat för att stelna. 

Chokladglasyr
2 dl florsocker
1 msk kakaopulver
vatten till lagom konsistens - med kokande/hett vatten blir glasyren fastare, tycker jag

Blanda ihop till tjock glasyr. Doppa avsvalnade munkar i den, dekorera med strössel (eller hackade nötter, bananchips, kokos, kakaonibs etc.) och lägg på fat för att stelna.

Det går även fint att göra citronglasyr av florsocker, citronzest = rivet skal av citron och citronsaft (eller apelsinglasyr av florsocker, apelsinsaft och apelsinzest). 

Munkarna är naturligt glutenfria, äggfria, mjölkfria, nötfria, fröfria, sojafria, vegan. Tapioca kan bytas ut mot annan stärkelse vid allergi, och majsmjöl kan bytas ut mot annat glutenfritt neutralt mjöl vid majsallergi (kolla socker och vaniljsocker, kan innehålla majsstärkelse. Ersätt med vanligt strösocker/råsocker och 1 krm vaniljpulver). OBS! Kolla margarinet då vissa sorter innehåller mandelpasta och/eller oljor som kan vara allergena (mandel-, kokos-). Ersätt i värsta fall med flytande margarin (Carlshamns flytande är helt rapsbaserat) eller olja - det borde fungera.

Crisp 'n fusk (pankopanerad tofufisk)

$
0
0

Fri tolkning av fiskdelen av den brittiska klassikern fish and chips, på veganskt vis. Enklare än fuskpinnar, och möjligen lite mindre kladdigt. De stora barnen och mannen tyckte att det var gott. Möjligen kunde tofun ha lite mer smak, sa äldsta sonen, så jag rekommenderar att man marinerar den någon halvtimme innan den paneras.

CRISP 'N FUSK (PANKOPANERAD TOFU)
400 g fast tofu, skuren i centimetertjocka skivor
½ dl majsstärkelse
½ dl kikärtsmjöl
1 msk japansk soja
1 msk rapsolja
1 tsk torkad dill
½ tsk algsalt (eller smulade alger, kan uteslutas)
ca 1 dl vatten
pankoströbröd till panering (gick nog åt 2 dl)
rapsolja till stekning

Blanda majsstärkelse, kikärtsmjöl, dill, algsalt, soja, den mindre mängden rapsolja och vatten till en smet. Häll upp pankoströbrödet på en tallrik. Torka av tofuskivorna. Doppa dem först i smet, sedan i pankoströbröd, och stek bums i rikligt med rapsolja på medelstark värme i stekpanna, ett par minuter på varje sida. Servera med valfria tillbehör; här hade vi klyftpotatis och:

REMOULADISHRÖRA
1/4 fint tärnat äpple
2 msk finhackad purjolök
1 msk finhackad citronfermenterad blomkål (det har man kanske inte hemma till dagligdags, går utmärkt med något annat syrligt, t.ex. kapris, bostongurka, smörgåsgurka eller liknande)
1 msk grovstark senap
1 msk rapsolja 

Rör ihop alltsammans och servera till. Funkar även fint att servera crisp 'n fusk med t.ex. pommes strips och röran, potatismos och finrivna morötter, eller som burgare i bröd.

Nötfri, mjölkfri, äggfri, vegansk. Innehåller soja (i tofun, kan möjligen bytas mot fast kokt polenta som fått svalna och sedan skärs i skivor, byt japansk soja mot coconut aminos/kokossoja eller buljong), baljväxter (kikärtsmjöl + soja, byt tofu + soja enligt ovan, använd rismjöl istället för kikärtsmjöl) och gluten/vete (pankoströbröd, byt mot polenta för glutenfri version och kolla sojan så att den är glutenfri/vetefri).

Glutenfri saffranskaka med äppelbitar (naturligt sötad)

$
0
0

Under hösten var jag extremt sugen på saffranskaka med äpple en period. Jag hade (tydligen) väldigt bestämda åsikter om hur den skulle utformas, det vill säga med äppelbitar i smeten istället för äppelskivor på toppen. Google gav inga tillfredsställande träffar, så jag fick ordna mitt eget recept. Eftersom tiden var knapp utgick jag från en känd favorit, och ändrade bara lite på innehållet. Passar utmärkt som adventsfika! Eller som alternativ till lussekatter.

NATURLIGT GLUTENFRI SAFFRANSÄPPELKAKA (NATURLIGT SÖTAD)
60 g (1 dl) fullkornsrismjöl
45 g (1 dl) fullkornsmajsmjöl
50 g (1 dl) klibbrismjöl
30 g (½ dl) solrosfröprotein (har du inte det - ta mer majsmjöl)
25 g (½ dl) tapiocastärkelse
5 g (1 dryg tsk) bakpulver
7 g (2 tsk) vaniljsocker
ungefär ½ tsk nymald kardemumma om man gillar det (jag gör!)
½-1 pkt saffran (0.5 g)
85 g urkärnade skalade färska dadlar
100 g + 125 g vatten
20 g rapsolja
ca 600 g tärnade äpplen (skala och kärna ur, ca 4 st modell lite större)
pärlsocker

Smörj  och mjöla en rund form med löstagbar kant (eller klä en med bakplåtspapper, så gör jag, då min springform har använts till glutenbak tidigare). Blanda alla torra ingredienser. Mixa dadlarna med 100 g vatten och häll ner det tillsammans med resten av vattnet och oljan. Rör samman till en slät smet. Blanda ner äppeltärningarna. Bred ut smeten i formen och strö pärlsocker över. Grädda i 175-200 grader med varmluft, 40-45 min. Låt svalna innan servering.

Den här kakan är mjölkfri, äggfri, nötfri, sojafri, vegansk, naturligt glutenfri. Mjölerna kan bytas mot andra sorter man tål. Vid potatis-/majsallergi: kolla bakpulver och vaniljsocker - de brukar båda innehålla antingen majsstärkelse eller potatisstärkelse.

Solrosfröbollar med ost (allergivänliga veggobollar)

$
0
0

Dessa veggobollar uppskattade fyra av fem familjemedlemmar. Den som framför allt skulle äta dem, gillade inte. Är man två och ett halvt år och allergisk emot en massa saker, kanske man är ursäktad om man är lite extra skeptisk till nya grejer? Han smakade i alla fall, sedan båda brorsorna bett om en andra omgång. Receptet kommer ursprungligen från Ännu Mera Vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo, men jag har anpassat och ändrat receptet efter våra allergier och preferenser. Passar fint på buffé eller på julbordet:-).

SOLROSFRÖBOLLAR MED OST (ALLERGIVÄNLIGA VEGGOBOLLAR)
200 g solrosfrön
1 rejäl finriven morot
1 msk lökpulver
1 finriven vitlöksklyfta
1 msk torkad oregano
1 msk coconut aminos
ett par varv på svartpepparkvarnen
2 dl kokt jasminris (kokt volym hårt packat ris, annars 3 dl)
75 g fint riven veggoost (jag använde Violife Tomat- och örtkryddade)

Mixa solrosfrön, morot, lökpulver, vitlök, oregano, olja och svartpeppar med handmixer till skapligt fin konsistens. Knåda ner ris och ost. Forma bollar. Stek i relativt mycket olja så att alla sidor får stekyta och fin färg. Servera med valfri pasta, ketchup och grönsaker efter behag.

Bollarna är nötfria, sojafria, glutenfria, majsfria, äggfria, mjölkfria, vegan såklart. Byt solrosfrön mot andra frön eller nötter om du inte tål, byt ris mot annat kokt gryn, t.ex. quinoa, om du inte tål ris. Ersätt coconut aminos med buljongpulver/näringsjäst och uteslut ost om du inte tål kokos.

Viewing all 449 articles
Browse latest View live